Armeka AB - Box 32053 - 126 11 Stockholm
Nyhetsbrev 37 Februari 2009

Charge Board Event i Armekas kurser!
Som vi skrev i vårt förra nyhetsbrev har fokus på ESD-skyddet ändrats lite mot skaderiskerna vid uppladdade komponenter och hela kretskort. Det personliga skyddet är många ganska duktiga på även om vi hittar brister vid våra internrevisioner. Men idag automatmonteras allt mer elektronik och många företag hanterar egentligen bara färdiga kretskort i sin produktion. Många lever fortfarande i tron att komponenterna är bra skyddade mot ESD-skador när de är monterade på kort, men så är faktiskt inte fallet. Ibland kan det till och med vara större risk för en monterad komponent!

I våra kurser, tex i Koordinatorkursen den 4:e mars, har vi kompletterat vårt utbildningsmaterial för att belysa problemen ur komponent- och kretskortssynvinkel.

Produktnytt
Vi erbjuder just nu (till och med den 17 februari) 20 % rabatt på Charleswaters handledsband i Jewel-serien. Passa på nu och skaffa fräscha högkvalitativa handledsband i trevliga färger!

Nu har vi jordningsklämmor för EX-miljö. Modell REB med olika lösningar på montering och kabellängder från 1,5 till 6 meter. Prisexempel RAC10 med en klämma och 3 meter kabel, 727:- kontakta gärna Patrik Woss för ytterligare information.

Laja 2576 är utgående och finns just nu i storlekar 38-42. Vi erbjuder även modellerna 2616 och 2626 till samma pris,
784:-/par. Skorna kommer finnas i vår webbshop inom kort, men du kan titta på dem i den kompletta Laja-katalogen. Numera är dam- och herrskorna i CityGo-serien inte försedda med den gula ESD-symbolen som en knapp utan ESD-symbolen är diskret präglad i skinnet.

Glöm inte att anmäla dig till vårens ESD-kurser!
Första chansen att delta i vår Koordinatorkurs är 4 mars, läs mer om denna och vårt övriga öppna kursutbud på vår webbsajt. För dig som arbetar inom EX-miljöer är nästa kurstillfälle den 5 mars i Stockholm.
De flesta kurser vi håller sker dock ute på företagen och du kan läsa mer om vad vi kan erbjuda här.

En sedelärande historia ur det verkliga livet
Som ESD-skyddare är man en tusenkonstnär, det har sagts tidigare. Nu har jag blivit en erfarenhet rikare. Jag har nämligen mött ett serviceföretag i domstol eftersom jag vägrat betala vad de krävt för en service som bland annat innehöll hantering av elektronik från en produktleverantör. Produkten finns i många svenska hem. Teknikern som besökte mig använde inte skyddsutrustning, kom med kretskort slarvigt inlindade i rosa bubbelplast och utsatte dessa för olika typer av elektrostatiska fält under hanteringen. Man kan lugnt säga att de slarvade hos fel kille. Processen tog två och ett halvt år och slutade för min del med att jag självklart betalade för det som jag ansåg rätt hanterat (efter fyra servicebesök och instruktioner från mig satt till slut rätt hanterade reservdelar på plats…). För företaget i fråga blev det naturligtvis en rejäl förlust. Tänk om man i stället gjort rätt från början… Jag ska tillägga att vi skiljdes som vänner och att jag under processens gång fått en bra kontakt med företaget som äger varumärket i fråga. Där anser man nu att ESD-skyddet är så viktigt att vi på Armeka har genomfört såväl utbildning som intern revision.

Patrik Woss
Försäljningsansvarig Armeka

(önskar du få vårt nyhetsbrev - eller avbeställa detta - sänd ett mail till Bjarne)