Armeka AB - Box 32053 - 126 11 Stockholm
Nyhetsbrev 44     Januari
2010

Koordinatorutbildning i Göteborg i mars!
Den 9:e mars genomför vi vår välkända ESD-koordinatorutbildning i Göteborg. Det blir en fullmatad heldag för dig som har ett ansvar för ESD-skyddet på företaget. Vid det här laget har vi utbildat massor av koordinatorer och just rollen som ESD-ansvarig har verkligen hamnat i fokus i och med införandet av den nya ESD-standarden. Den här dagen ger dig kunskap och stöd nog att kontrollera och utveckla skyddet. Du träffar också andra personer i samma situation och de diskussioner som alltid kommer brukar vara nästan lika viktiga som själva kursen. En utförligare beskrivning av innehållet hittar du i vår webshop. Anmälan kan du göra direkt i shopen eller till någon av oss på 08-645 10 75.

.., och flera konstruktörsutbildningar är på väg…
Vi genomförde en välbesökt kurs i december i samarbete med Högskolan i Halmstad och minST. Just nu håller vi på att planera ytterligare tillfällen och dessa bjuder vi in till genom utskick till våra kunder samt genom våra samarbetspartners egna nätverk. Kontakterna med minST har givit oss värdefulla nya partners i utbildningsvärlden. Vi presenterar alla kommande konstruktörskurser i shopen där du också hittar en utförlig beskrivning av heldagen. Ett tillfälle som det redan nu går att anmäla sig till är den 13:e april när vi kör i Stockholm. Som konstruktör har du en viktig roll i framtida produkters säkerhet. Här får du både ESD-grunder, insikt i praktiskt ESD-skydd samt naturligtvis en genomgång i hur du tidigt i processen beaktar ESD-problematiken.

ESD-skyddet ute verkligheten varierar
Många företag är bra på att hantera sina produkter medan andra är rent dåliga. Det här har vi på Armeka påpekat i en rad sammanhang. Nu kommer tidningen Elektronik i Norden med en artikelserie i ämnet och man tittar både på hur det ser ut och vad man kan göra åt det. Företag som verkligen har lyft sig får chansen att berätta hur man gjort. Vi på Armeka har genom år av mätningar och översyner samlat på oss mängder av faktiska värden samt stor kunskap om hur både produkter och rutiner fungerar i verkligheten. Vi föreslår att du följer serien och funderar över om ditt företag har det skydd som produkterna förtjänar.

Ingen kan göra allt, men många kan göra något
Självklart är inte allt nattsvart. Det finns många undantag. Ett är kontraktstillverkaren Lövånger Elektronik som nu ska lyfta sitt skydd en nivå till. En av de saker man har gjort är att kontrollera att skyddsprodukterna verkligen håller vad som lovas. En nyligen genomförd mätning av ESD-skor på kalibrerat kontrollinstruments metallplatta visar att av godkända skor av välkända fabrikat som vistats ett tag i produktionen klarade endast c:a 2/3 mätvärdet på 35 Mohm. Ett lysande undantag var finska Laja som klarade testen till 100%. Armeka har valt att leverera just Laja, och ett av skälen var de nominella resistansvärden som tillverkaren valt att ha på gummiblandningen till sulorna.

Nu kan man naturligtvis ställa krav på statistiska underlag för att kunna dra riktigt djupa slutsatser, men helt klart är det en fingervisning när 1/3 av produkter som har en ”OK-stämpel” på sig inte fungerar i praktiken. Det ringer faktiskt kunder till oss då och då och ber om hjälp för att ”skorna har slutat fungera”. Det låter otroligt men så är det. På samma tema genomförs nu en undersökning någonstans i landet på ESD-kläder. Förhoppningsvis kan vi längre fram presentera vilket företag som på detta sätt vill säkerställa sin kvalitet och samtidigt göra en insats för oss alla.

Även landstingsvärlden satsar på ESD-skyddet
Alltsedan en sjuksköterska med ”Foppa-tofflor” släckte teknisk utrustning för ett par år sedan har Armeka arbetat nära sjukvården. Under det senaste året har vi genomfört ett stort antal översyner och utbildningar för MTA-personal inom många landsting. Något som vi fortsätter med även under 2010. Det är spännande att se hur man från den enskilde teknikerns, eller avdelningens, sida verkligen vill kunna hantera problemen med ESD. På många håll möter vi en önskan om att ha kunskap så man på ett lugnande sätt kan förklara det här med statisk elektricitet även för patienterna. Det öppnar onekligen ett intressant perspektiv, vad händer när elektronikkunder börjar fråga om ESD-skyddet runt just dina produkter?

Vår senast genomföra sjukhusutbildning skedde förra veckan på Danderyds sjukhus, strax norr om Stockholm. Inbjuden gäst var Maria Månsson från Prevas AB, som bla är ansvarig för Prevas EMC-lab och så här kommenterade hon utbildningen; ”Det behövs generellt en ökad kunskap och förståelse för ESD-problematiken. Armekas kurs var mycket praktiskt och pedagogiskt upplagd. Jag tror många skulle ha nytta av den".


Har du funderingar på ert ESD-skydd, hur det ser ut eller hur det kan förbättras – via mätningar, utbildning eller skyddsprodukter? Hör då av dig till oss på Armeka via telefon 08-645 10 75 eller via vår hemsida www.armeka.se.

Har du synpunkter på det som jag skrivit är du välkommen att ringa mig direkt på 0702-17 22 60 eller maila på patrik@armeka.se


Bästa hälsningar,


Patrik Woss, försäljningschef Armeka AB